Kommentera..
Kommentera..
Anmäld reklam Reklamfilm för mobilabonnemang från Halebop Annonsör TeliaSonera Sverige AB
Reklamproducent Uppgift saknas
Anmälare Privatperson
Uttalande
Uttalande
Ärende 1111-235 2012-01-31
Reklamombudsmannen finner inte att reklamfilmen är diskriminerande. Den strider därmed inte mot artikel 4 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.
Reklamen
Reklamfilmen som har visats på tv är svartvit och visar en man. Han säger ”Problemet med dagens ungdomar tycker ju jag, det är att de är så improduktiva. Vad gör de? Snackar i telefon, babblar, snackar i telefon, snackar i telefon, snackar i telefon. Alltså, det där har jag tagit upp med min dotter och det jag får till svar är att jag är dum i huvudet och borde sitta på mentalsjukhus. Men då blir jag litet smålack och tycker egentligen att det är hon som ska sitta där, men det kan man ju inte säga till en 16-åring som, ja, hjärnan har ju inte växt ihop riktigt på henne än”. Filmen avslutas med text om att ringa för noll kronor i minuten och annonsörens logotyp.
Anmälan
Anmälaren skriver att det är kränkande att använda psykiskt sjuka som skällsord, det vill säga de som sitter på mentalsjukhus. Det är tillräckligt tabu som det är. Att pappan i filmen inte bara säger att dottern sagt så till honom i förbigående, utan att han dessutom använder kränkningen själv då han säger att dottern ska sitta på mentalsjukhus, gör att han inte framstår som ett gott exempel.
Reklamombudsmannens bedömning
Enligt artikel 4 första stycket i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknads- kommunikation (ICC:s regler) ska marknadskommunikation respektera mänsklig värdighet. Marknads- kommunikation får inte uppamma eller överse med någon form av diskriminering, inbegripet sådan som hänför sig till ras, nationalitet, härkomst, religion, kön, ålder, handikapp eller sexuell läggning.
Reklamombudsmannen finner inledningsvis att mobilabonnemanget Halebop främst används av unga människor. Reklamfilmen för abonnemanget får därför främst anses rikta sig till denna unga målgrupp och det är med utgångspunkt i den som Reklamombudsmannen gör sin bedömning.
Humor och ironi används ofta i reklam. Humor och ironi kan mildra diskriminering och göra den mindre kränkande, samtidigt finns alltid en risk att det man vill ironisera över istället förstärks.
Reklamombudsmannen finner att reklamfilmen har en tydlig humoristisk och varm ton som det stora flertalet konsumenter i målgruppen får antas uppfatta. Det är därför inte troligt att filmen uppfattas på det sätt som anmälaren gör gällande. Mot denna bakgrund finner Reklamombudsmannen att reklamen inte är diskriminerande och den strider därmed inte mot artikel 4 första stycket i ICC:s regler.
Stiftelsen Reklamombudsmannen
Jungfrugatan 10, 114 44 Stockholm Tel: 08-662 05 50, Fax: 08-662 05 02 www.reklamombudsmannen.org
riktigt glad att bloggen är uppe igen :)
en sak att kanske skriva om:
känner enorm ångest och ursinne över det här med "sammanhållen journalföring" som DN har skrivit om i februari flera ggr, den totala integritetskraschen.när t.o.m. DNs ledarsida utpekar Alliansen som totalt ointresserad av och oförstående inför frågor om personers integritet,då har det gått långt.insamlande av info om folk för att det "kan vara bra att ha" typ,FRA,det nya gen-registret,journaler som är totalt oskyddade osv jag mår verkligen illa,hur ska man skydda sej?hur tänker ni andra med psyk-diagnoser t ex om man hamnar på akuten/mava/iva pga nåt psykiskt o sen får en sticka i fingret o får gå till VC och då sitter den i receptionen och läser alla journalanteckningar från läkarsamtal man haft under en inläggning t ex som inte har nåt med stickan i fingret att göra.det känns som man blir utsatt för ännu ett övergrepp från Vårdens sida.
jag undrar hur andra hanterar det-själv vill jag bara bränna min journal o aldrig mer gå i närheten av en vårdpersonal :(
"X om Psykiatri Örebro:
Det tog sisådär 20 år inom nämnda landsting för att ens bry sig om att göra en utredning. Under alla dessa år har jag vårdats inom alla enheter- påstås även att en RPU gjorts- dom bara konstaterade Borderline, utan att ens utreda något.
2006 gjordes äntligen en utredning som fastlog att jag uppfyller alla kriterier för Asperger."
Regeringen satsar 50 miljoner kronor på tillsynen av psykiatrin. Pengarna ska bland annat användas till förbättrad analys och uppföljning av självmord.
Bakgrunden till satsningen är enligt regeringen att Socialstyrelsens senaste tillsynsrapport visade ett behov av förstärkt och förbättrad tillsyn av psykiatrin. De 50 miljoner kronor som nu satsas ska gå till att rätta till brister i tillsynen. Pengarna går till Socialstyrelsen som senast den 15 mars nästa år ska redovisa hur de har använts. I regeringens uppdrag till Socialstyrelsen ingår bland annat att förbättra samverkan mellan sjukvården och socialtjänsten kring personer med psykisk ohälsa.
– Samarbetet mellan kommuner och landsting har inte riktigt fungerat som det ska när det gäller den här gruppen. Det handlar bland annat om att ta fram alla individuella planer där kommuner och landsting inte riktigt har levt upp till lagstiftningen, säger Sara Johansson, departementssekreterare på socialdepartementet.
Hon säger att satsningen också handlar om att arbeta med de brister i den somatiska sjukvården för patienter med psykisk ohälsa som Socialstyrelsen tidigare pekat på.
Pengarna ska också användas till att förbättra analysen och uppföljningen av självmord i samband med eller i anslutning till hälso- och sjukvård.
En annan del i regeringsuppdraget är att stärka rättssäkerheten för tvångsvårdade patienter genom att kartlägga förekomsten av tvångsåtgärder. Socialstyrelsen ska utreda hur vanligt det är att lagstadgade tvångsåtgärder används. Men myndigheten ska också granska förekomsten av tvångsåtgärder som saknar lagstöd.
http://psykiatrin.blogg.se/2010/march/en-nedstigning-i-helvetet.html"Himla skönt att läsa att nån annan också tycker att denna Ylva är väldigt kall. Jag var hos henne en enda gång för flera år sen, på en bedömning för om jag skulle få gå på psykoterapi eller ej. Kände mig jättenervös och obekväm under hela detta samtal Hon fick mig att känna mig oerhört liten. Inte ett leende under hela samtalet! Kändes verkligen skönt att få gå därifrån!
http://psykiatrin.blogg.se/2011/january/utvecklingsstord.html
"Fanns andra patienter som hade blivit utsatta för sexuella övergrepp (så
dom förtjänade tydligen hjälp, men inte jag, eftersom jag inte blivit
utsatt för såna övergrepp?)
Besöken bestod av att jag sa en mening och därefter höll hon monolog i
15-20 minuter om något jag inte förstod. Så länge hon fick hålla sin
monolog var hon nöjd, men när jag försiktigt avbröt för att fråga vad
det hon pratade om betydde; det var då hon blev irriterad och otrevlig.
Hon sa "Du ska respektera mig!" och påstod att jag hade problem med
bristande respekt för auktoriteter. Jag frågade henne då om jag varit
oartig mot henne. Hon svarade att det hade jag inte. Då frågade jag om
jag hade varit otrevlig mot henne. Det hade jag inte heller varit,
svarade hon. "Vad är det då som är problemet?" frågade jag. Då upprepade
hon att jag hade problem med att visa respekt för auktoriteter. Hon sa
att hon hade gått hela psykologutbildningen på X antal år och eftersom
hon hade gjort det skulle jag visa henne respekt! Mitt problem med
bristande respekt skulle vi "jobba med" sa hon. Jag försökte då få veta
på vilket sätt jag hade visat henne denna "bristande respekt", men det
hade hon inget svar på."
Vad tycker du om att unga kvinnor som inte har begått något brott vårdas på rättspsyk?
Mats Gerdau (M):
– Det är klart att ingen tycker att det är bra. Det kan ingen tycka. Jag hoppas att man kan lösa det här så att tjejerna får bra vård som också är säker och trygg.
Barbro Westerholm (FP):
– De ska absolut inte vårdas tillsammans med de som har begått brott. De ska ha särskilda enheter där de behandlas, vårdas, rehabiliteras. Om vi inte kan komma åt det krävs lagstiftning.
Kenneth Johansson (C):
– Det känns som ett fullkomligt misslyckande, jag blir bedrövad över att det fortfarande förekommer. Att det inte finns alternativ kan möjligen vara en förklaring, men inte ett försvar.
Agneta Börjesson (MP):
– Det är helt fel. Tyvärr är det bara rättspsyk som kan erbjuda en vårdplan, den vanliga slutna psykiatrin liknar mest förvaring. Det är otäckt att rättspsyk används som hot.
Lena Hallengren (S):
– Jag tror inte att det finns någon som tycker att det här är bra. Det är en stämpel som skapar en väldigt märklig känsla. Om SKL nu har fått i uppdrag att ta fram kunskap om vården borde de också titta på hur den ska organiseras.
Eva Olofsson (V):
– Jag tycker att det är totalfel. Unga kvinnor som mår dåligt ska självklart inte till rättspsyk. Den kompetensen borde finnas inom den allmänna psykiatrin.
Per Ramhorn (SD):
– Det är naturligtvis förskräckligt. Man måste börja med att satsa på fler vårdplatser inom barn- och ungdomspsykiatrin. De här tjejerna har haft problem redan i unga år.
Göran Hägglund (KD): ”Landstingen har ett jättestort ansvar att säkerställa att varje person får relevant vård. Det är uppenbart att de har för liten kapacitet att möta de behov som finns hos unga personer som behöver övervakning och vård dygnet runt”.
En favorit i repris av Hemmingsson. Att prata med människor som inte förstår kan vara förödande! Ta vara på varandra där ute.
Tänk på att Era erfarenheter och tankar kan få andra att känna sig mindre ensamma och mer hoppfulla!
Här är lite kommentarer som kom in från det tidigare inlägget:
"Jättekul att denna bloggen har kommit igång igen! Det är en superbra blogg tycker jag.
En snabb summering av mitt eget självskadebeteende:
Jag började göra mig illa när jag var 15 år, då jag hörde en röst som sa åt mig att jag skulle skära mig. Jag fattade ingenting för jag hade aldrig hört talas om att någon gjorde det.
Jag bar denna hemlighet i ca 2 år. Det var inte helt lätt, men man blir ju lite av en expert.
När jag var kring 17 och hade börjat på gymnasiet så orkade jag inte längre bära hemligheten själv. Mamma var den jag berättade för allra först.
Hon blev såklart ledsen, men var ett stort stöd från början. Det hon sa då var att jag skulle försöka hitta någon att prata om det med. "Ta kontakt med skolsköterskan imorgon". Det gjorde jag.
Det var en lång och jobbig resa, då det med tiden blev allt värre.
Idag har jag varit "självskärande fri" (jag kallar det så då det finns så många sätt att göra sig illa på) i strax över 3 år.
Det som hör till är att jag säger till mig själv och andra att: "Jag har inte slutat, men jag väljer att inte göra det"."
"Jag har skrivit en bunt "självskade-krönikor" och beskrivit mitt eget självskadebeteende här:http://dissociativ.blogg.se/category/om-sjalvskadebeteende.html"
Åå jag känner igen mig så mycket i det som är skrivit. Jag självskadar själv och har hållt på i perioder i 8 år och man fastnar i det. det är ju så fruktansvärt "skönt" att bli av med allt i en liten kort stund (även om det ibland bara handlar om några sekunder) Ibörjan skämdes jag över mina ärrade armar och ben men nu är jag stolt över det det visar vilken fatastiskt stark människa jag är som faktiskt klarat av livet. Tack för en UNDERBAR blogg! Kram
Han vill snabbutreda psykiatrin | ||
Regeringen bör tillsätta en snabbutredning för att undersöka varför åtgärderna för en bättre psykvård inte har genomförts, tycker en riksdagsledamoten Sven Britton.
Läs mer |
Missar depressioner hos mammor | ||
Många landsting kan inte garantera att alla nyblivna mammor undersöks för förlossningsdepression.
Läs mer |
Kvinnor i fängelse har psykiska problem |
||
Kvinnliga fångar lider ofta av psykisk ohälsa som kan ha orsakats av trauman tidigt i livet, enligt en pågående studie.
Läs mer |
Trycket ökar på Bup i Gävleborg | ||
Landstinget Gävleborg klarar inte av att leva upp till vårdgarantin för barn och unga med psykiska problem när fallen ökar.
Läs mer |
Psykiatrin missar alkoholproblem | ||
En enda fråga brukar personal inom psykiatrin ställa till patienterna om deras alkoholvanor. Det är standard. Och det är långt ifrån tillräckligt.
Läs mer |
Mystisk död lex Maria-anmäls | ||
I stället för att skicka en patient vidare för bedömning skrevs han ut från akuten. Senare hittades han död.
Läs mer |
Vårdföretag tar över psykiatri | ||
Stockholms läns landsting har upphandlat psykiatrisk vård av Prima, bland annat en omdiskuterad klinik i Liljeholmen.
Läs mer |
”Utveckla verktyg för psykiatrin tar tid” |
||
REPLIK Det viktiga är att var och en bidrar till att stärka den psykiatriska vården utifrån sina förutsättningar och uppdrag, skriver Anders Printz i ett debattsvar. Läs mer |